Skip to content
Reklam

Kısa Bir Giriş

Acil tıbba girdiğim ilk günden beri, acil tıpla ilgili logoların üstünde EKG şeridi bulunması bana hep tuhaf gelmiştir. İleri kardiyak yaşam desteği uygulamaları, disritmiler, akut koroner sendroma yaklaşım günlük pratiğimizin parçaları olsalar da; bizi esas zorlayan, belki saatlerce, günlerce acilimizde bekleyen vakaların pnömoniler, KOAH ataklar ve hatta emboliler olduğunu görünce bir teori – pratik paradoksu yaşadığımı hatırlıyorum.

Güncel olarak çevremiz EKG guruları, travma uzmanları ve toksikoloji dehalarıyla çevrili. Fakat köşedeki sedyede KOAH + pnömoni nedeniyle yatmakta olan 80 yaşında hastayla ilgili pek yorum yapanımız yok. Bu algımı kıran ve göğüs hastalıklarıyla ilgili beni de okumaya ve araştırma yapmaya sevk eden kişinin Rita Cydulka olduğunu hatırlıyorum. Tintinalli’de yazdığı göğüs hastalıklarını ilgilendiren bölümleri ve çalışmalarını takip edince, bir acil tıp uzmanının da göğüs hastalıklarını ilgilendiren konularla ilgilenebileceğini öğrenmiştim.

 

Proje

“Toraks” projesi, acil tıbbın bu ücra alanında ilerlemeyi hedefleyen bir proje. Bu aslında okurlarla olan bir söyleşi projesi. Aşağıda gördüğünüz konu başlıklarında belirtilen tarihlere kadar klinik sorular soracaksınız, ben de bu klinik sorulara kanıta dayalı olan (öncelikle PubMed’i kullanarak) veya olmayan (twitter, kongre konuşmaları, subjektif deneyimler, FOAM kaynakları) yanıtlar bulmaya çalışacağım. Amacım bir sistematik derleme yapmak değil, sadece varolan literatür ve uygulamaları birleştirerek, sizlere bir rehber sunmak. Sorularınızı göndereceğiniz mail adresim [email protected] . Soru gönderenlerin kimliklerini buradan paylaşmayacağım. Aynı şekilde dilerseniz, twitter adresime de soruları yöneltebilirsiniz (@DrOzgurDogan).

Reklam

Soru içeriklerinin çok üstün akademik nitelik içermesi gerekmiyor, özellikle klinik pratikte zorluk yaşadığınız konulardan gelmesi benim için daha önemli. Yani “KOAH atakla acil servise başvuran bir hastada inhale salbutamol ile inhale ipratropium arasında, bir yıllık mortalite açısından fark var mıdır?” sorusunun yanında “KOAH’lı bir hastada pnömoni olduğunu nasıl anlarım?” gibi bir soru da olabilir. Soru göndermediğiniz alanlarda soruları ben hazırlayacağım, ama inanın sizinkiler kadar iyi olmayacaktır.

Reklam

 

  • Pnömotoraks… 1 Haziran 2015’e kadar
  • Hemoptizi… 1 Ağustos 2015’e kadar
  • Astım atak… 1 Ekim 2015’e kadar
  • KOAH alevlenme… 1 Aralık 2015’e kadar
  • Pnömoni… 1 Şubat 2016’ya kadar
  • Pulmoner tromboemboli… 1 Nisan 2016’ya kadar
  • Toraks travmaları… 1 Haziran 2016’ya kadar

 

Örneğin pnömotoraks konusundan 1 Haziran’a kadar sizlerden gelen soruları derleyerek, Haziran ayı ortalarında ilk yazıyı yayınlamış olacağız. Bu aylık olarak bu şekilde sürecek. Fakat metinler statik olarak kalmayacak. Örneğin eylül ayında pnömotoraksla ilgili aklınıza gelen bir soru olursa, bu konuda da güncelleme yapılacak.

Reklam

Doğal olarak ben bu konuların hiçbirinde otör değilim, mutlaka eksiklerim ve yanlışlarım olacaktır. Yazılarla ilgili mail veya twitter üzerinden istediğiniz zaman benimle iletişime geçebilirsiniz. Bu olumlu – olumsuz bir geri bildirim de olabilir, kendi kliniğinizdeki uygulamanız da olabilir. Zaman geçtikçe bu yazıda da diğer yazılara linkleri bulacaksınız, yani bu okuduğunuz yazı da statik kalmayacak.

Toraks projesi başlıyor; ilk konumuz pnömotoraks, sorularınız için son tarih 1 Haziran, kolay gelsin..

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


blank
Yükleniyor..