Skip to content

Eroğlu: Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: Animax®

Reklam

Animax

Dizinin ilk yazısında, “giriş” yaptığımız mekanik KPR araçları konusu, alfabetik sıraya uygun şekilde cihaz tanıtımlarıyla devam ediyor. Satışa sunulu cihazlar arasından, bu sıralamaya uygun düşen ilk cihazımızın ismi ise Animax®.

Ülkemiz kurumlarının pek azının sahip olduğu bu tür KPR cihazları, tüm dünyada yıllardır kullanılmakta aslında. Bir fikir olarak çıkmaya başladıkları zamandan günümüze kadar sayısız cihaz üretilmiş olmasına karşın, şu an ülkemizde medikal firmalarca yaygın olarak tanıtılan 4 ana cihazdan biridir, Animax®.

Net ağırlığı 9.8 kg olan cihaz tamamen mekanik yapıya sahip. Resimde de görüldüğü gibi, cihazın ana gövdesi tek parçadan oluşmakta ve üstündeki tekli manivela kolunun kullanımı yoluyla çalıştırılmakta. Kılavuzlarımıza uygun 30:2 ritmi sağlayabilecek şekilde dizayn edildiğinden, kompresyon ve ventilasyon görevini tek bir kişi yürütebiliyor. Kurulum aşamalarının oldukça basit olduğunu söyleyebilirim. Düzeneği ilk kez kullanacaklar haricinde, kurtarıcıların sıklıkla 15-20  saniye içinde kompresyona başlayabileceğini düşünüyorum. Hatta uzun yıllardır kullanan arkadaşlarımdan edindiğim bilgiye göre tecrübelendikten sonra eliniz de hızlıysa 5-10 saniyeyi geçmeyecek şekilde kompresyona başlamanız mümkün.

Cihaz kaç parçadan oluşuyor? Çantadan ne çıkıyor?

Ana işlevleri sağlayan tek bir yapıdan ibaret diyebiliriz. Ventilasyonu kolaylaştırmak için gereken yardımcı aparatları saymak ne kadar doğru bilmiyorum.

Ana gövdedeki tek koldan oluşan manivela, kurtarıcı ile temas eden tek kısım. Gövde, 2 bacak üzerinde duruyor ki; bu her iki bacak, genişleyip daralabildiği gibi, kısalıp uzayabiliyor da. Bu sayede, toraks genişliği ve yüksekliğine göre farklı yapılara sahip hastalarda kullanılabiliniyor. Gövdenin tam altında göğseanimax iç temas eden kompresyon modülü yer alırken, gövde merkezinde ise manivela kolundan gelen gücü kompresyon modülüne aktaran yaylı düzenek cihazın kalbi olarak gözüme çarpmakta.

Reklam

Nasıl Çalışıyor? Hangi aşamalardan geçmeliyiz?


Cihazın bacaklarını kontrol eden buton yardımıyla; hastanın göğüs yan duvarına bacaklar, ğöğüs ön duvarı alt sternal bölgeye ise kompresyon modülü temas ettirilir. Bu haliyle kompresyona hazır olan cihazın solutma fonksiyonunu kullanmak ister isek; daha önce açmış olduğumuz havayoluna ait aparatlar ile gövdeden gelen körüklü hortum birbirine bağlanabilir. Ancak, özellikle hastane ortamındaki müdahalaler düşünüldüğünde bunun şart olmadığını düşünüyorum.

Teknik özellikleri nedir?


Daha önce belirttiğim gibi ağırlığı 9.8 kg ve kullanılması hedeflenen grup YETİŞKİN hastalar. Cihazın ventilasyon hacmi 500-600 ml iken, oluşturabildiği basınç derinliği 5-6 cm. İçinde bulunduğu çantanın ebadı ise: 38 x 53 x 18 cm.

Reklam

Akla gelen sorular ?

  1. Türkiye de yaygın olarak kullanılıyor mu?

Distribütör firmadan aldığım bilgiye göre; Ankara Numune EAH, Bağcılar EAH, İzmir Atatürk EAH ve  Ümraniye EAH’ta bu cihaz kullanılmakta.

  1. 30:2 çalışması zorunlu mu?

Evet/Hayır.. Bu ritmi kaldıracak bir ek düğme yok. Ancak, kurtarıcının manivelayı kaldırıp indirirken ventilasyon fazını es geçirmesi mümkün. Kompresyon fazı bittikten sonra başlayan toraks gevşeme fazında, kompresyon modülünün en tepe noktaya ulaşmasına izin vermez ve tekrar kompresyon fazına başlarsak ventilasyon aşaması iptal edilebiliyor.

Reklam
  1. Cihazı sadece kompresyon amacıyla kullanabilir miyiz?.

Elbette… Yukarıda belirttiğim şekilde kullanırsak zamanı daha da iyi kullanabiliriz.

  1. Cihazı kullanırken ne kadar güç harcıyoruz?

Kompresyon cihazlarının harcattığı ile standart KPR sırasında harcanan enerjiyi yazı dizisinin sonunda tartışacağız. Ancak, çok daha geç yorulacağınız kesin.

  1. Maliyeti Ne kadar?

Distribütor firma yetkilisinin verdiği fiyat, benzer ancak tam otomatik olanlarına göre çok çok ucuz. Tanıtmakta olduğum cihazların tamamına ait fiyat bilgileri, bana zamanında teslim edilmediği için; bu cihazın fiyatını açıklamamanın doğru olacağını düşünüyorum. Bununla beraber, tam otomatik olanlarından bir tanesi ile 3-5 kat fiyat farkı var diyebilirim.

  1. Geleneksel KPR ile arasında verimlilik farkı var mı?

Literatüre dayanarak kaleme alacağım bu konuyu dizinin son bölümünde bulabileceksiniz.



Sırada ne var?

Yazı Dizisi: KPR sırasında kullanılan kompresyon/dekompresyon cihazları
Sırasıyla;

KPR sırasında kullanılan kompresyon/dekompresyon cihazları: Giriş

Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: Animax®

Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: Autopulse®

Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: CardioPump®

Türkiye’de satışa sunulan göğüs kompresyon cihazları: LUCAS-2®

Literatür taraması: Göğüs kompresyon cihazları

Yazar

3 Yorumlar

  1. Bu alet, özellikle yoğun ve az hekimin çalıştığı acil servislerde yardımcı sağlık personelinden faydalanmayı mümkün kılıyor. Sadece bu da değil aynı zamanda yaptığınız tüm kompresyonları standart hale getiriyor. Yasin’in de bahsettiği gibi uzamış KPRde yorulmaya bağlı uygun olmayan bası sorununu da çözüyor. Her ne kadar “rutin olarak tüm arrestlere” uygulayamıyorsak da (hekimlerin muhafazakar tutumları) oldukça etkin olduğunu söyleyebilirim…

  2. Yasincim, katkın ve beğenin için teşekkür ederim. Yazı dizisindeki, bu ve diğer tüm cihazları kullananların katkıları çok önemli. Zira, yeni teknoloji ürünlerine her kurum çok kolay ulaşamıyor. Deneme ve karar verme sürecinde tecrübelerin çok etkili olacağını düşünüyorum.

  3. Elinize sağlık, evet bizde var bu alet. 30:2 yapmasını istemiyorsanız dediğiniz gibi kompresyon için kolu tepe noktasına ulaştırmamanız gerekmekte. Diyelim unuttunuz, ventilasyona geçti, o zaman da kolu tam tepe noktasına bir kez vurursanız direkt kompresyon moduna geçiyor. Kompresyon için çok fazla güç harcanmıyor, neredeyse 1/4-1/5 diyebilirim. Ayrıca alet gerektiğinde defibrilasyona da imkan tanıyor, Her iki taraftaki butonlarına basıp yükselttiniz mi tamamdır, artık çakabilirsiniz 🙂
    Özellikle uzamış KPR’ler için inanılmaz faydalı bir alettir kendileri.


blank
Yükleniyor..