Kardiyak Arrest Yönetiminde Sodyum Bikarbonat Tedavisi

Kardiyak Arrest Yönetiminde Sodyum Bikarbonat Tedavisi
Kardiyak arrest yönetiminden kullanılan ilaçların (Adrenalin, Amiodaron, Sodyum bikarbonat vb.) ne kadar faydalı olduğu uzun yıllardır tartışılmaktadır. Literatürde, kardiyak arrest yönetiminde sodyum bikarbonat tedavisi nin etkinliğini ve güvenliğini sorgulayan birçok çalışma göze çarpmaktadır. NaHCO3’ın etkinliği, hiperkalemiye bağlı kardiyak arrestlerin yönetiminde kanıtlanmıştır. Ancak asidoza bağlı arrestlerde veya arrest sonucu gelişmiş asidozların resüsitasyonlarının yönetiminde NaHCO3’ın yeri hala net değildir.
Asidoz’u olan kardiyak arrest hastalarının resüsitasyonunda kullanılan NaHCO3, pH’yı yükselttiğinden faydalı olabilir ancak buna ek olarak serum CO2’ini yükselterek solunumsal asidoza sebep olması ise kötü klinik gidişi tetikleyebilir.
Bu kar-zarar hesabında ibrenin ne tarafı gösterdiği ile alakalı güçlü kanıta dayalı çok çalışma yoktur. Buna rağmen, non-hiperkalemik arrest yönetiminde hala NaHCO3 kullanılmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen sorunsalı, NaHCO3 kullanımının; kardiyak arrest hastalarında spontan dolaşımı geri döndürme (ROSC) aşamasında ne kadar etkili olduğunu araştıran bir çalışma üzerinden tartışmak istiyorum.
ÇALIŞMA
Ahn ve arkadaşlarının, bu yıl nisan ayında Journal of Thoracic Disease ’de yayınlanan, prospektif, çift kör, randomize, plasebo kontrollü çalışmasının1 klinik sorusu:
Çalışmaya dahil edilen hastalarda: Girişim grubuna 50 mEq/L NaHCO3 verilmiş, Kontrol grubuna ise 50 ml serum fizyolojik verilmiş. Sonlanım Birincil Sonlanım: ROSC sağlanması (palpabl nabız >20/dk) ve pH değişikliği İkincil Sonlanım: Sağ kalım, 1. ve 6. aylarda iyi nörolojik sonuçlarla sağ kalım olarak tanımlanmış. 50 hasta NaHCO3 veya SF almak üzere randomize edilmiş. Gruplar arasında karakteristik özellikler açısından fark bulunmamış. SONUÇLAR Asidoz Değişimi: 20. dk pH ve HCO3 düzeylerinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmuş ROSC Devamlılığı Sağ Kalım 1. Ay İyi Nörolojik Sonlanım Bu pilot çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde görülmektedir ki; uzamış kardiyak arrest tedavisinde NaHCO3 kullanımı kan gazı değerlerinde olumlu değişiklikler gösterse de sağ kalım ve iyi nörolojik sonlanım açısından plaseboya üstünlük göstermemiştir. Ahn ve arkadaşlarının yapmış olduğu çalışma randomize, çift kör ve plasebo kontrollü olması açısından metodolojik olarak güçlü bir çalışma olarak görünse de çalışmanın göze çarpan bazı kısıtlılıkları bulunmakta. Kısıtlılıklar ACLS Kılavuzu Ne Öneriyor? ACLS Kılavuzu; yapılan çalışmaların hemen hepsinde, HCO3 tedavisinin faydasız, yan etkileri olan ve/veya kötü sonlanım ilişkili olduğunu belirtmiş. Bahsi geçen özel durumlarda HCO3 tedavisi; HCO3 konsantrasyonuna veya hesaplanmış baz açığına göre verilmelidir. Önerilen başlangıç dozu:1 mEq/kg şeklindedir. Biz Ne Yapalım? Kardiyak arrest tedavisinde rutin NaHCO3 kullanmayalım. Uzamış kardiyak arrestlerde ciddi metabolik arrest varlığında (veya hiperkalemi) ACLS HCO3 tedavisini (1 mEq/kg) önermekte ancak literatürde bu tedavinin sağ kalıma ve iyi nörolojik sonlanıma katkısı net değil. Bu önerilen uygulamanın faydalılığını sorgulamak amacıyla dizayn edilen ve hayata geçirilen Ahn ve arkadaşlarının yapmış olduğu çalışmanın sonuçlarına göre NaHCO3 tedavisi sadece kan gazında olumlu değişikliklere sebep olsa da esas önemli olan sağ kalım ve iyi nörolojik sonlanım gibi konularda SF’e üstünlüğü bulunmamakta. Bu sonuç oldukça dikkat çekici ve çarpıcı bir sonuç. Ancak çalışmanın ciddi kısıtlılıkları bulunmakta. Bu sebeple klinik uygulamayı değiştirebilecek cinsten bir çalışma gibi gözükmemekte. Daha fazla hastanın dahil edildiği, yukarıda bahsi geçen kısıtlılıklardan uzak prospektif, randomize kontrollü çalışmaların literatüre ışık tutabileceğini düşünmekteyim. Bu türde çalışmalar yayınlanana kadar, güncel ACLS Kılavuz önerileri ile kardiyak arrest yönetimine devam edilmesi gerekti düşüncesindeyim. Kaynaklar
Elinize sağlık. Anlaşılır, kısa, net..
Teşekkür ederim
Cok zevk alarak okudum calişmayi. Elinize kaleminize saglik
Çok teşekkür ederim.